BUDIŽ CHLEBA!

Budiž chleba – řekl si člověk a veplul do supermarketu (v lepším případě do nějakého malého a zapadlého pekařství) a už si ho nese – čerstvý, voňavý, křupavý…

Stop! Převineme pásku našich myšlenek trochu jiným směrem…

Budiž chleba – řekl si člověk, nakoupil mouky, založil žitný kvásek, studoval recepty, čerpal rady v útrobách online světa, nikam nechodil a upekl chleba doma. Zprvu třeba nebyl úplně dokonalý. Kůrku měl tvrdou tak, že k rozkrojení místo nože potřeboval sekeru, ale voněl náramně. Proto se člověk nenechal odradit prvotním neúspěchem a nepolevoval ve svém snažení vyrobit si vlastní dokonalý bochník…

Stejně tak postupovala i moje vidlácká maličkost. Z vražedného nástroje se pomalu stávala delikatesa. Alchymii zvané chleba se věnuji skoro dva roky a i když už si troufnu tvrdit, že dokážu spáchat výtvor velmi dobrý, stále není dokonalý a myslím, že takový nikdy nebude. K pomyslné dokonalosti mu totiž bude vždycky malý krůček chybět.

Dospěla jsem k vysvětlení, že to bude prostě tím, že chleba je jakási entita mezi nebem a zemí. Víme, kterak mu dle návodů vtisknout hmotnou podobu, ale aspoň tu malou částečku své pomyslné chlebovosti si chce ponechat v tajnosti.

Jisté je jedno – jakmile podlehnete kultu zvanému domácí chleba, nevede cesty zpět. Každý váš bochník bude jiný – bude mít svou vlastní osobnost, protože do něj vložíte kus sebe, svého času, práce, energie. 

A jakmile své počínání dovedete do stadia, že dílo se zdaří a bude opravdu dobré, stane se to, že vám bochník z obchodu přestane chutnat. Ne, že byste ho nepozřeli, ale bude se vám zdát takový vzdálený a anonymní. Pomyslíte si – dobrý, ale na ten domácí to prostě nemá! A fakt nemá! 

Když starostlivě přikrmujete kvásek, aby vůbec mohl být chleba chlebem, když rukama hnětete těsto, když se pecen peče a vůně se rozpíná celým domem, to má prostě grády a nějaká všední cesta do obchodu se tomu nemůže vyrovnat.

A víte proč? Je to příběh – váš osobní chlebový příběh, který nepatří pouze do vesnických chalup, ale rovněž do městských bytů. Péct může každý! A proto – budiž chleba!