Oficiální stránky Svazu venkovské turistiky – ubytování v soukromí, penziony, farmy, agroturistika, regionální výrobky a řemesla

Přidejte si nás na Facebooku a uvidíte veškeré novinky a akce

Prázdniny na venkově začínají tady a teď

Venkov je ideální místo pro vaši dovolenou. Vyberte si z naší nabídky více než 500 zajímavých míst, kde můžete odpočívat, hledat inspiraci, nové zážitky i vzpomínky na dětství.

Buchty, chléb, perník, trubičky a jiné dobroty

Kdo by neznal klasické české kynuté buchty. Téměř každý je už alespoň ochutnal, ale málokdo ví, kde se vzaly.

Většina hospodyněk je dnes dělá s náplní buď s tvarohem, mákem, povidly, marmeládou, ořechovou nádivkou nebo švestkové. Ohlédneme-li se do minulosti, pak počátky výroby kynutých buchet se datují od doby, kdy lidé zjistili, že když těsto ponechají přirozeně zkvasit, zvětší placky svůj objem a získají novou strukturu a vůni. Proto se už v 17. století vyráběly zadělané a nakynuté slané buchty, které se polévaly tehdy jen máslem. Náplně do sladkých buchet se začaly dávat až později. A tak sladká vůně babiččiny kuchyně vznikla vlastně náhodou. A jak to bylo s pardubickým perníkem, se štramberskýma ušima nebo s staroměstskými či hořickými trubičkami? Nejlépe uděláte, rozjedete-li se do míst, kde ty dobroty vyrábějí a připravují. Rádi vám o všem povykládají a samozřejmě dají ochutnat. A na výlet zakončený sladkou tečkou určitě nebudete muset děti ani dospělé dlouho přemlouvat.

Nepřehlédněte:

Přehled míst, kde můžete ochutnat čerstvý chléb, buchty a další pečené dobroty

Projekt financovaný z Integrovaného operačního programu EU - Národní podpora cestovního ruchu. Cílem je vytvořit turistický produkt, který přinese užitek venkovským podnikatelům i lidem, kteří jezdí na venkov odpočívat.
Realizace web studio dat