Oficiální stránky Svazu venkovské turistiky – ubytování v soukromí, penziony, farmy, agroturistika, regionální výrobky a řemesla

Přidejte si nás na Facebooku a uvidíte veškeré novinky a akce

Prázdniny na venkově začínají tady a teď

Venkov je ideální místo pro vaši dovolenou. Vyberte si z naší nabídky více než 500 zajímavých míst, kde můžete odpočívat, hledat inspiraci, nové zážitky i vzpomínky na dětství.

Místní produkty

Venkov je neodmyslitelně spojen s dobrým jídlem a pitím. Prázdniny na venkově a agroturistika jsou příležitostí k návratu do přírody a k setkání s milými lidmi a zvířaty, ale mají také krásně vonět a skvěle chutnat. Kam vyrazit za čerstvým moštem, domácím vínem, voňavými klobáskami, lahodným jogurtem, křupavým chlebem a jemným medem? Poradíme vám.

Kulinářské speciality venkova ovládly svět gastronomie. Moderní kuchyně si začala zakládat na tradičních prvcích regionální kuchyně. Nejinak tomu je i u nás, a tak jsou  tradiční speciality čím dál vyhledávanější. Tradiční česká kuchyně se skládá z všemožných venkovských specialit vycházejících z místních surovin, které jsou u nás dostupné v průběhu roku. Tyto speciality jsou známé svou jednoduchostí a vydatností, díky nimž mohli naši předkové živící se většinou fyzickou prací přežít. Základem venkovské kuchyně byla vždy polévka a luštěniny. Maso bývalo u většiny venkovanů pouze ve svátek. Důležitý prvek venkovské kuchyně tvořila zelenina, která se k masu přikládala jako příloha, vedle chleba, brambor, jáhel, pohanky a krupičné kaše. Co se týče masa, pak  k tradičním venkovským úpravám patřilo uzení a výroba klobás.

Všichni víme, že polévka je grunt. Na vesnicích se obvykle vařívaly husté a vydatné polévky, protože to často bývalo jediné teplé jídlo za celý den. Typickými venkovskými polévkami jsou luštěninové polévky, a pak také zelné polévky na mnoho způsobů. Zelné polévky se od sebe liší region od regionu, a tak známe Krkonošské kyselo, či Valašskou kyselicu, Bigos, Jihlavskou kyselku a mnohé další. Když už mluvíme o specialitách z venkovského prostředí, nelze pominout tradiční zabijačky. Víte, že v České republice proběhne během jednoho roku přes 350 000 zabíjaček?
Gurmánům nejen z řad vegetariánů nabízí česká venkovská kuchyně mléčné výrobky zejména ve formě sýrů, tvarohů a másla. Opominout bychom neměli ani všemožné sladké pečivo, pardubický perník, štramberské uši nebo prostý ale velezdravý med. A od medu už je blízko k medovině, od medoviny k pivu a vínu. Zkrátka český venkov voní a chutná. Takže na zdraví a dobrou chuť!

Nepřehlédněte:

 

Nechejte se inspirovat!

  • Mléko, máslo, jogurty, sýry jak mají být
    Každý, kdo někdy ochutnal čerstvě nadojené mléko, bezpečně pozná, jaký je rozdíl mezi opravdovým mlékem a tím, které si koupíte v krabici v supermarketu. Vydejte se s dětmi na venkov za poznáním tajemství skutečné chuti poctivého mléka a mléčných výrobků.
  • Víno, pivo, medovina, pálenky...
    České a moravské vinice jsou jedinečné a z jejich hroznů vznikají vína neobyčejně rozmanitá. Není proto divu, že vinné sklípky patří k nejoblíbenějším cílům dovolených, víkendů na venkově a agroturistiky vůbec. A nejinak je tomu v případě návštěv pivovarů a palíren...
  • Buchty, chléb, perník, trubičky a jiné dobroty
    Kdo by neznal klasické české kynuté buchty. Téměř každý je už alespoň ochutnal, ale málokdo ví, kde se vzaly.
  • Přírodní mošty, šťávy, čaje pro zdraví a dobrý pocit
    Patří k vašim ranním rituálům nejen na dovolené hrnek čaje nebo sklenička džusu? Obojí kupujete v supermarketu? Zkuste to jinak a udělejte si pěkný výlet.
  • Med, propolis, medovina a další včelí požehnání
    Mnozí tvrdí, že včely snášejí med – to je však velmi nepřesné. Vydejte se s dětmi na výlet na včelí farmu a poznejte tajemství úžasného přírodního daru jménem med.
  • Domácí vepřové, hovězí, jehněčí, drůbež...
    Dneska kupujeme maso zabalené v igelitu a skoro už nevíme, co všechno se muselo přihodit, abychom mohli ten růžový balíček masa dát do nákupního košíku. Zavítejte na některou z farem a poznejte jak žijí zvířata, na jejichž masu si tak rádi pochutnáváme.
Projekt financovaný z Integrovaného operačního programu EU - Národní podpora cestovního ruchu. Cílem je vytvořit turistický produkt, který přinese užitek venkovským podnikatelům i lidem, kteří jezdí na venkov odpočívat.
Realizace web studio dat